Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Pynta djurvänligt, Lunds kommun!

Djurens Rätt Lunds undersökning visar att de fjädrar som Lunds kommun pyntat offentliga stadsmiljöer runt påsk kommer från fåglar. Närmare bestämt från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA. Fjädrarna har sedan skickats till Kina för färgning och packning och sedan skickats till Sverige. Hur djurskyddet sett ut för kalkonerna, kan kommunen inte garantera.

Tillsammans gör vi skillnad!

Djurens Rätt Lunds kampanj för djurvänligt påskpynt har gett resultat – den 6 mars 2016 meddelar kommunen att de inte kommer att pynta med material som kommer från djur (exempelvis påskfjädrar).
Läs mer om framgången här: http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/inga-paskfjadrar-i-lund

Vår kampanj ”Pynta djurvänligt, Lunds kommun”

Efter att Djurens Rätt Lunds vice ordförande lagt ett medborgarförslag till kommunen om att pynta djurvänligt, började vi undersöka vad kommunen egentligen vet om var påskfjädrarna kommer ifrån.

Ansvariga på kommunen hänvisar till ett intyg som ska garantera att fåglarna inte plockats levande. Djurens Rätt bedömer intyget som opålitligt eftersom det kommer från leverantören själv, och inte något oberoende certifieringsorgan.

Även om intyget skulle gå att lita på, så ser vi följande kvarstående problem:

  • Det finns inget intyg eller en garanti för hur kalkonerna har fötts upp och under vilka förhållanden de har levt.
  • Det finns ingen information om huruvida kalkonerna dödats med bedövning eller ej.

Ansvariga på Lunds kommun säger att det är nästan omöjligt att följa upp plockning och tillverkningen av fjädrarna och att de därför fått förlita sig på leverantören. Den leverantör Lunds kommun använt tidigare har dock bestämt sig för att sluta beställa fjädrar, eftersom de inte kan garantera djurskyddsförhållandena i samband med produktionen.

Djurens Rätt Lund ser stora möjligheter i hur pyntandet kan göras på ett djuretiskt försvarbart sätt. I medborgarförslaget förs fram flera förslag på samarbeten med skolor och liknande för att göra pyntandet mer lokalt förankrat, samt att använda exempelvis återvunnet material i linje med kommunens miljötänk. Miljömässigt är det inte ansvarsfullt att köpa en produkt som transporterats från USA, till Kina för att sedan slutligen landa i Sverige. Lunds kommun har en stor möjlighet att istället använda återvunnet material från platser i kommunens närhet och därmed minska påskpyntets miljöpåverkan.

Om kalkonindustrin i USA

Varje år dödas nästan 300 miljoner kalkoner i USA. Så gott som alla tillbringar hela sina liv på djurfabriker och skyddas inte av några federala djurskyddsregler. Kalkonerna kläcks i maskiner och får aldrig se sina mammor eller känna värmen från ett bo. När de är bara några veckor gamla flyttas de till fönsterlösa skjul med tusentals andra kalkoner, där de kommer få tillbringa resten av sina liv.

För att hindra kalkonerna från att skada varandra i den trånga och stressande miljön så klipps deras tår och näbbar, utan bedövning. Även den flik under hakan som de manliga kalkonerna har kan klippas av utan bedövning, för att förhindra att andra kalkoner biter på den.

Kalkonerna är dessutom avlade för att bli så stora som möjligt på så kort tid som möjligt, för att öka lönsamheten. År 1970 vägde den genomsnittliga levande kalkonen 7,5 kilo. Idag väger de i genomsnitt nästan 13 kilo. Kalkonerna är nu så stora att de inte kan föröka sig naturligt; istället är alla kalkoner som föds på djurfabriker i USA idag ett resultat av artificiell insemination.

Källor

Faktan om kalkonuppfödningen i USA kommer från organisationen PETA: www.peta.org/issues/animals-used-for-food/factory-farming/turkeys/turkey-industry

Det har dessutom gjorts ovanligt många upprörande djurplågeriavslöjanden om just kalkonindustrin i USA. Här är några exempel:

www.cok.net/inv/hargin
www.mercyforanimals.org/hor
www.butterballabuse.com